Den erkänt mest krävande av alla krocketvarianter kallas för Association Croquet (förkortas AC) och har sitt ursprung i England. Den utvecklades i början av 1900-talet, efter det att äldre versioner redan spridits runt om i världen. Det är därför ganska stora skillnader mellan AC och klassisk svensk trädgårdskrocket.
Association Croquet är medvetet utformad så att världens allra främsta spelare skall få en rejäl utmaning. Men det är en precis lika intressant sport på vilken nivå man än spelar.
Signifikativt för Association Croquet är planens lite trubbigare form med enbart en pinne centralt placerad. Runt denna står 6 stycken bågar i ett symmetriskt mönster.
Regler
Reglerna till Association Croquet är långa och svårlästa. Det finns ingen svensk översättning av regelverket utan vi får hålla till godo med det engelska språket. Reglerna finns i sin helhet på engelska krocketförbundets hemsida.
Direktlänk till reglerna.
En förenklad introduktion.
Sverige har för närvarande två spelare som genomgått domarutbildning och är domare på nivå 3. Vilket innebär att de har kompetens för att döma tävlingar i Sverige. Vi hoppas att det blir fler spelare varje år som tar domarexamen.
Utrustning
Den typ av utrustning som används i Association Croquet är helt olik den som används i Svensk Krocket. Det är andra material andra dimensioner och ett annat antal av ingående komponenter.
Det finns ingen i Sverige som säljer tävlingsmässig krocketutrustning för AC. Vi som bor i Sverige är hänvisade att beställa på postorder från t.ex. England. Väldigt användbar är den webbshop som Engelska Krocketförbundet har. Men det går också att beställa direkt från de flesta tillverkare. En lista på några av dessa finns på sidan om utrustning.
Tänk på att engelsk krocket är avsett att spelas på gräsmattor som närmast påminner om en golfgreen i kvalitét. Klotens tyngd och bågarnas dimension kan göra det väldigt svårt att spela med riktig utrustning på en sämre gräsmatta av t.ex. fotbollsplanskvalitét.
Internationella mästerskap
World Croquet Federation annordnar regelbundet världsmästerskap i Association Croquet. Sverige brukar deltaga i dessa. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den gjort de senaste åren dröjer det inte länge tills vi har en svensk världsmästare.
SKF är också medlem i Fédération Européenne de Croquet. Det ger oss platser i de europamästerskap som brukar anordnas varje år.
Reportage från tidigare mästerskap och landskamper kan du läsa om här. Är du intresserad av att deltaga i internationella tävlingar är det lämpligt att kontakta förbundskaptenen. Registrerar du ett medlemskap på den här webbsajten blir du också informerad om framtida tävlingar.
Nationella mästerskap
Svenska Krocketförbundet annordnar årligen SM i Association Croquet. Andra tävlingar kan förekomma inom/mellan klubbar runt om i Sverige.
Mästare
Första gången SKF anordnade ett svenskt mästerskap i Association Croquet var 1999 i trädgårdsföreningen i göteborg. Då stod Thomas C Ericsson och Mikael Agebjörn som segrare. Resultat och bilder från de mästerskap som tidigare hållits finns i forumets arkiv-avsnitt.
Böcker
Engelska krocketförbundet säljer ett antal böcker om Association Croquet. De flesta av dessa är recenserade av Simon Carlsson. Läs om böckerna i forumet.
Snabbintroduktion
Association croquet är namnet på ett avancerat krocketspel som spelas på alla nivåer upp till internationell nivå. Det spelas med fyra klot där varje spelare har två klot. Man måste gå igenom varje båge med båda kloten för att vinna. Spelets kännetecken är roqueringsslaget: när man träffar ett annat klot och man får rätt till extra slag, på samma sätt som i Svensk Krocket. De sex bågarna är arrangerade tre i vardera ände av spelplanen, med en mittpinne.
Den ena spelaren spelar med svart och blått klot, den andra spelar med rött och gult. Vid varje tur kan spelaren välja vilket av sina klot den vill spela i den turen. I början av en tur spelar spelaren ett slag. Om spelaren antingen slår klotet genom rätt båge eller träffar ett annat klot (en "roquet") så fortsätter denne spelaren turen.
Efter en roquering plockar spelaren upp sitt eget klot och lägger ner det bredvid klotet som den träffade. Nästa skott spelas med de två kloten vidrörande: det är från det här croqueringsslaget som spelet fått sitt namn. Genom att variera hastigheten och vinkeln vid vilken klubban träffar spelarens klot, kan en bra spelare kontrollera slutpositionen för båda kloten: den horisontella vinkeln bestämmer hur långt kloten avviker i riktning, medan den vertikala vinkeln och mängden genomföljning bestämmer det relativa avståndet som de två kloten rör sig.
Efter croqueringsslaget spelar spelaren ett "fortsättningsslag", under vilket spelaren igen kan försöka göra en roquet eller ta en båge. Var och en av de andra tre kloten kan roqueras en gång i varje speltur innan en båge måste tas, varefter de blir tillgängliga för att roqueras igen.
Vinnaren av spelet är den som slutför banan på sex bågar (och sedan tillbaka igen åt andra hållet), med båda kloten, och sedan slår mittpinnen (vilket ger 13 poäng per klot eller totalt 26 poäng).
Kommentarer